Moet de wetenschapper het volk overtuigen? Een mooie discussie van het cabaretduo Jan en Daan (in Trouw), in het kader van de politieke formatievorming van het moment.

Onderliggende vraag hierbij is waarschijnlijk; welke doelgroep neemt zijn verantwoordelijkheid voor de klimaatproblematiek? Of nemen we elk onze eigenlijke verantwoordelijkheid wel goed op? Dan kun je snel en gemakkelijk doen en twijfelen of we de aarde wel warmer maken (dat is kunstig). Of afschuiven op een ander, dat is helemaal gemakkelijk en gunstig.

Het duo verwoordt: “Dus kijkt het individu naar de overheid, de overheid wijst naar het bedrijfsleven en het bedrijfsleven zegt: de burger vraagt, dus wij leveren. Aan dat patroon valt niet eenvoudig te ontkomen. Veel gemakkelijker is het dan om de brenger van de boodschap, de wetenschapper in dit geval, nogmaals te bevragen en deze zelfs in twijfel te trekken.”

De burger, de wetenschapper, de politiek óf de overheid … Nee, iedereen kan zijn stukje verantwoordelijkheid oppakken en samen kunnen we het verbinden. Dat is pas kunstig en gunstig.

Neem eens een kijkje bij een ander, bijvoorbeeld politiek, samenlevingeducatie, bedrijfslevenwetenschap of kunst.

Trouw artikel d.d. 17 juni 2017

Jan en Daan