Wat is er mooier dan je eigen planeet verkennen? De aarde is uniek en er is er maar een van.  ‘Onze enige thuis’, volgens Ban Ki-Moon in zijn videoboodschap (onderaan). Bezoek de tentoonstelling One Planet in het Museon in Den Haag en ontdek wat onze planeet te bieden heeft.

Bij de tentoonstelling One Planet ontdek je interactief hoe onze aarde in elkaar zit en hoe we ervoor staan op het  gebied van duurzame ontwikkelingen. Hoe houden we de aarde leefbaar en gezond, voor en met elkaar. Met een doorkijkje naar 2030. Welke mondiale uitdagingen en oplossingen zijn er, bijvoorbeeld voor het klimaat?

Klimaatverandering en millenniumdoelen

Aan de hand van de zeventien millenniumdoelen van de verenigde Naties doorloop je de tentoonstelling. Klimaatverandering is een van de doelen, nummer 13 Klimaatmaatregelen ofwel climate action (zie afbeelding). Dit doel gaat over de aanpak van klimaatverandering en het belang van internationale samenwerking en afspraken. Het belang en besef van elke wereldburger word hier aangestipt:

Overal op de wereld werken mensen mee aan oplossingen hiervoor, van schoolkinderen tot wereldleiders. Het belangrijk dat iedereen weet dat dit probleem speelt, want als veel mensen opkomen voor ons milieu moeten de politiek en bedrijven wel met oplossingen komen.

Klimaatverandering is ook verweven in de andere zestien doelen. Meer expliciet, zoals in duurzame landbouw (doel 15), duurzame oceanen (doel 14) of energie (doel 7). Maar ook minder expliciet is klimaatverandering een thema, zoals in minder voor de hand liggende doelen als 4 Kennis doorgeven (hoogwaardig onderwijs). In deze exhibit is een filmpje te zien van de Inuit over het doorgeven van kennis (zie onderaan). Dit roept vragen op over wat wij kunnen leren van nomaden en native story tellers in het klimaatvraagstuk.

Daarnaast is de poolzaal een bezoekje waard. Hier kan je je verdiepen in pool onderzoek en meer. Doe bijvoorbeeld de test om te kijken hoe het met jouw klimaatkennis gesteld is.

Kortom, ontdek de aarde en het klimaat in het Museon. Ga interactief aan de slag met vrienden, familie of klasgenoten.

Museon – One Planet

Excursie filmpje 2 havo (Youtube)

De 17 ontwikkelingsdoelen op een rij

Ban Ki-Moon over de tentoonstelling (videoboodschap)

Filmpje Inuit – Never alone game (zie trailer onderaan)

NB Wat kunnen wij leren van nomaden of native story tellers over het klimaatvraagstuk?

Bekijk ook: Klimahaus Bremerhaven (blogbericht d.d. 11 juni)