Heb jij je kantelpunt bereikt? Tipping Point Ahead is een scholierenwebsite over klimaatonderzoek van het Netherlands Earth System Science Centre (NESSC). Hier kan je handige informatie vandaan halen voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk, gegroepeerd vanuit de vakken biologie, aardrijkskunde, natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

Onderzoeksvragen

Wat is een kantelpunt in het klimaat? Hoe haalt de aarde CO2 uit de lucht? Maken bacteriën de aarde nog warmer? Een greep uit de vragen die Tipping Point Ahead bespreekt. Haal je informatie, inspiratie en of videoclips van deze website. Kortom, duik in verschillende klimaatonderwerpen. Bestudeer vanuit verschillende vakken en benader wetenschappers met je prangende vraag.

Voor docenten zijn er momenteel twee lesmodules te vinden voor havo/vwo scholieren uit de bovenbouw; ijs en paleoklimaat.

Scholieren wegwijzer en meer..

Naast Tipping Point Ahead zijn er nog meer ingangen om je werkstuk te schrijven of informatie over klimaatonderwerpen te vinden. Een handige wegwijzer is ooit ontwikkeld door het Platform Communication on Climate Change. Dit scholierendossier klimaat is nu te vinden op de Klimaat voor Ruimte website.

Ook het instituut Van Hall Larenstein komt met mooie onderwerpen als CO2 en de effecten op de oceaan of bijvoorbeeld Opwarming in de stad. Is je klimaat idee ook nog in technische vorm praktisch uitvoerbaar, ga dan naar het Technasium Van Hall.

Tot slot… de Geo Future School 

Een initiatief van de KnaG is de Geo Future School. Complexe wereldwijde vraagstukken, zoals klimaatverandering, moeten meer integraal worden opgelost en vakoverschrijdend volgens deze methode. Een aantal scholen in Nederland is een Geo Future School in oprichting.

Tipping Point Ahead (scholierenwebsite)

Tipping Point Ahead (lesmodules)

NESSC

Scholierendossier (Klimaat voor Ruimte)

Profielwerkstukken (van Hall)

Technasium (Van Hall)

Klimaatwoordenboek HIER (o.a. kantelpunt)

Geo Future School

KnaG klimaatverandering